fbpx

Docenten

Burn-out in het onderwijs

Werken in het onderwijs.

Je bent docent geworden omdat je een bijdrage wil leveren aan de ontwikkeling van kinderen en daarmee een bijdrage levert aan de samenleving als geheel. Zonder school zou de samenleving nauwelijks kunnen ontwikkelen. Je ziet school als een van de belangrijkste fundamenten voor de ontwikkeling van een kind en wil daar graag een steentje aan bijdragen. Het is dus het mooiste vak wat er bestaat!

Burn-out bij docenten.

Burn-outs bij docenten komt steeds vaker voor. Volgens het CBS heeft 1 op de 5 docenten in het onderwijs een burn-out. Dit komt mede door de hoge werkdruk op scholen. Het is niet alleen het lesgeven maar ook alle administratieve taken die erbij komen dat maakt dat het lesgeven als zwaar wordt ervaren.
Daarnaast wordt er veel van je verwacht als docent. Je staat continu in de schijnwerpers en er wordt van je verwacht dat je het beste uit je studenten/leerlingen haalt. Je wil dienstbaar zijn naar je studenten/leerlingen, waardoor ‘nee’ zeggen moeilijk wordt. Daarbij kom je door alle administratieve taken niet echt tot rust en maak je vaak overuren. Je bent veelal bezig bent met voorbereiden van de les, het corrigeren van tentames/proefwerken, de bekende 10-minutengesprekken, de oudergesprekken, teamvergaderingen, studiedagen, avondvergaderingen, etc.

Burn- out klachten

 Je voelt dat je hoofd vol zit en je laat steken vallen, en hoopt dat het vanzelf wel weggaat. Je slaapt de laatste weken slecht en je kan minder hebben van je studenten/leerlingen. Ook merk je dat je minder zin hebt om les te geven, wat ook zijn weerslag heeft op de klas. Je voelt je zelfvertrouwen steeds minder worden wanneer je voor de klas staat en je zou het liefst wegrennen.

Burn-out coaching programma ‘The Phoenix Program’

Nu zit je thuis en voelt je volledig futloos. Je kan niet goed meer nadenken en bent ziek geworden. Alles is te veel. Je hoofd zit vol met taken die je moet doen voor werk, waar je maar over blijft piekeren. Je hebt huilbuien en het lukt je ’s avonds niet om in slaap te komen. Je voelt je volledig uitgeput en je weet niet meer hoe je aan de juiste energie moet komen.
Om je te helpen je hoofd te legen, grenzen te stellen, je emoties onder controle en weer energie te krijgen, heb ik een burn-out coaching programma ontwikkeld die jou kan helpen je burn-out te overwinnen.

Schrijf je in voor het Gratis Webinar'Hoe herken ik een burn-out?'

Schrijf je nu in en profiteer van leuke voordelen. Aan het eind van het webinar krijgt iedereen een fijn cadeautje van mij.

Er zijn nog 10 plekken beschikbaar.