fbpx

Burn-out

Wanneer je in een burn-out zit voel je je volledig uitgeput op zowel lichamelijk, emotioneel en psychisch gebied. Het hebben van een burn-out heeft grote gevolgen voor je werk en privé. Je bent de regie over lichaam, je mind en je gevoel volledig kwijt.

Maar hoe weet je of je een burn-out hebt? Bekijk de 10 meest voorkomende burn-out klachten.

  • $Continu gevoel van stress
  • $Concentratieproblemen
  • $Paniekaanvallen
  • $Mentaal en fysiek uitgeput
  • $Depressieve gevoelens
  • $Piekeren
  • $Prikkelbaar
  • $Emotioneel
  • $Verschillende lichamelijke klachten
  • $Slecht slapen

Als burn-out & mindset coach kan ik jou helpen om jouw burn-out te verslaan. Ik bied verschillende coachingtrajecten en trainingen aan, zodat jij je vrij en energiek kunt voelen. En ook daarna kun je onderdeel blijven van een community die elkaar stimuleert om zichzelf op nummer 1 te zetten.

The Phoenix Program

Zit je in een burn-out en wil je zelf aan de slag met een 12 stappen programma om je burn-out te overwinnen? Dit zelfontwikkelde programma neemt je stap voor stap mee langs alle belangrijke fasen voor het overwinnen van je burn-out.

Face Your Fears

Dit simpele programma helpt jou grip te krijgen op je angststoornis. 

Door aan de slag te gaan met je angst leer je weer je angst vandaan komt, hoe het is ontstaan en wat je kunt doen om van de angst af te komen. 

Een kort, maar doeltreffend programma.

1: 1 Coaching (exclusive)

Ben je op zoek naar intensieve hulp van een expert op het gebied van burn-out dan is het programma Intervention Burn-out, perfect voor jou.

Ik ga 1:1 met jou aan de slag om ervoor te zorgen dat je binnen 12 weken je burn-out overwint.

Community

Webeatburnout is voor iedereen die er al in geslaagd is zijn burnout te overwinnen, maar ook voor degene die er nog middenin zit.

Laten we elkaar helpen naar het volgende level door elkaar te inspireren en motiveren.

Stress

 Ik weet het nog heel goed. Het leek allemaal zo onschuldig. We hebben toch allemaal weleens last van een beetje stress..? Dat was wat ik dacht vlak voor ik volledig instortte. 

Vaak heb je niet door wat stress met je doet. Ik ook niet! Nu ik terugdenk waren er zoveel signalen.. Ik was alleen te eigenwijs om ernaar te luisteren… 

Stress is onder normale omstandigheden helemaal niet verkeerd. Stress kan je in sommige gevallen juist helpen. Het maakt namelijk allerlei hormonen aan in je lichaam die je juist helpen energie te krijgen, waardoor je gefocust bent en beter kunt presteren. Denk maar eens aan het geven van een presentatie of workshop.

Waar het mis gaat is wanneer je chronische stress ervaart. Bij chronische stress staat je lichaam continu ‘aan’ wat heel veel energie kost, omdat je lichaam het gevoel heeft altijd alert te moeten zijn. Dit zorgt ervoor dat het lichaam heel de tijd hard aan het werk is en geen rust krijgt. Wanneer het lichaam continu aanstaat zal je ervaren dat je last krijgt van allerlei klachten op zowel fysiek als mentaal niveau.

Je gaat de eerste tekenen van een langdurige stress herkennen aan:

  • Een verminderde concentratie
  • Je ervaart steeds vaker hoofdpijn.
  • Je voelt steeds meer spanning in de schouders en nek.

 Deze klachten kunnen uiteindelijk, wanneer je geen actie onderneemt, omslaan in burn-out klachten. Je zal merken dat er steeds meer klachten bijkomen die elke keer hardnekkiger zijn om kwijt te raken. Herken jij een burn-out bij jezelf? 

 

 

Hoe herken je een burn-out?

In de 12 fasen van een burn-out (opgesteld door Psycholoog Herbert Freudenberger) is een duidelijk opbouw te herkennen in het ontstaan van een burn-out. Het is goed je hiervan bewust te zijn, zodat je een burn-out kan voorkomen.

Helaas, gebeurt het nog te vaak dat je te laat doorhebt dat je een burn-out hebt, omdat je geen idee hebt wat er aan de hand is. Terwijl alle voortekenen aanwezig waren en bewust of onbewust genegeerd zijn.

Fase 1: Je bent super gemotiveerd

Je bent altijd super gemotiveerd. Je wil alles doen en werkt het liefst door zonder te stoppen. Hoofdpijn, ziek of misselijk? Dat ken je niet en voel je je een dagje belabberd dan neem je wel iets en ga je gewoon door. Je bent toch geen quitter!

Fase 2: Je komt om in het werk

Je werkt steeds meer en steeds harder om alles af te krijgen. Je moet alles zelf doen want hulp vragen is geen optie, want wanneer dat gebeurt heb ik gefaald.

Fase 3: Je maakt geen tijd voor jezelf

Je doet alles voor iedereen en maakt geen tijd meer voor jezelf. Je gezin, je familie en vrienden leiden hieronder.

Fase 4: Je krijgt last van de eerste klachten

Je slaapt slechter, je hebt steeds vaker last van je buik. Je krijgt last van onrust in je lijf, maar je negeert het. Je denkt: ‘Het gaat vanzelf wel weer over’.

Fase 5: Je verlegt je grenzen

Je prioriteiten veranderen waardoor je vrienden en familie steeds verder naar de achtergrond verdwijnen. Voor je hobby’s heb je geen tijd meer en je bent alleen nog maar bezig met je werk.

Fase 6: Ontkenning van je problemen.

Je hebt veel commentaar op het werk dat anderen leveren. Je wordt kritisch en ontevreden waar jouw collega’s onder beginnen te lijden.

Fase 7: Je neemt afstand van de buitenwereld

Je bent steeds meer somber, sluit je af van je vrienden en collega’s. Je voelt de stress in je lijf maar negeert het.

Fase 8: Je gaat je anders gedragen.

Je omgeving begint aan je te merken dat het niet goed gaat met je. Je krijgt steeds meer de vraag of het wel goed met je gaat en of je niet wat tijd voor jezelf moet nemen.

Fase 9: Niks voelt meer goed

Alles wat je doet is omdat het ‘moet’ en het lukt je niet meer om te ontspannen. Je voelt je onwaardig en bent je niet meer bewust van je eigen behoeftes.

Fase 10: Je voelt je leeg

Je voelt geen plezier meer of motivatie, maar alleen een leegte. Deze leegte vul je door afleidingen te zoeken in eten, seks, alcohol en/of drugs.

Fase 11: Je voelt je depressief

Je voelt je onzeker, verloren en uitgeput. Je loopt op jezelf en alles wat je doet af te geven en ziet alleen nog de negatieve dingen. De toekomst zie je somber in.

Fase 12: Je zit in en burn-out

Je bent volledig ingestort op zowel fysiek en mentaal niveau. Je lichaam laat je duidelijk weten dat hij opgebrand is en neemt de regie over. Je kan niks meer.

Herken je deze fasen? Onderneem dan nu actie!

Welke gevolgen heeft een burn-out?

Het hebben van een burn-out is geen pretje en heeft grote gevolgen voor jou en je omgeving. In een aantal gevallen is dit tijdelijk, maar in veel gevallen is te zien dat deze gevolgen toch blijvend zijn.

Wanneer je in een burn-out zit, staat je leven volledig op zijn kop. Alles wat je deed in het verleden zal je in eerste instantie noodgedwongen moeten opgeven. Er is geen sociaal leven meer, je kan niet werken en je privéleven is ook niet meer hetzelfde.

 

Een hele heftige ervaring

Het hebben van een burn-out heeft een grote impact op jou. Zo kan een burn-out als heel heftig ervaren worden. Zo heftig zelfs dat het een traumatische ervaring wordt.  Dit komt vaak omdat je volledige controle over je eigen lichaam kwijt bent en niet goed weet hoe je hiermee om moet gaan.

Bij burn-outs kun je last krijgen van hyperventilatie of angstaanvallen die ervoor kunnen zorgen dat je ernstige angstklachten ontwikkelt. Deze angstklachten kunnen dan zo heftig zijn dat het je traumatiseert. Je wordt bang voor de angst.

Daarnaast is het ook mogelijk dat je je werk verliest, je partner of je wordt heel erg ziek door je burn-out. Ook deze zaken zijn van grote invloed op je leven en kunnen ook als zeer traumatisch worden ervaren.

Je relatie staat onder druk

Een burn-out heeft niet alleen impact op jou maar ook op de partner met wie je bent. Je kunt vaak niet veel hebben, je reageert geïrriteerd, je zit niet lekker in je vel, je hebt geen behoefte aan intimiteit en je ben erg emotioneel. Je voelt je niet als jezelf en dat is voor je partner erg lastig. Daarbij snapt je partner vaak niet waar je in zit en kan hierdoor vaak geen empathie tonen voor de situatie. Dit  heeft als gevolg dat er veel spanningen in jullie relatie ontstaan.

Ook heeft een burn-out een diepe impact op de band die je hebt met je kinderen. Je hebt geen energie meer, je voelt geen plezier en je kan het niet opbrengen om gezellig iets te gaan doen. Daarbij ligt de focus nu bij jezelf en is er geen ruimte voor je kinderen. Er ontstaat vaak onbegrip, frustratie en verdriet bij je kinderen.

Je bent bang voor de angst.

Tijdens je burn-out neemt je lichaam de regie over. Je bent de controle kwijt over je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je het vertrouwen in je lichaam en in jezelf kwijtraakt, waardoor je continu op je hoede bent en altijd in angst leeft omdat je bang bent dat je weer terugvalt. Je wordt hierdoor terughoudend in wat je doet, waardoor je sterk het gevoel krijgt dat je niet meer het leven kan leiden dat je zo graag wil.

Terugkeren naar je werk

Waar veel mensen tegenaan lopen is de terugkomst naar werk. Het is vaak spannend om weer te beginnen met werk wanneer je bent hersteld van je burn-out. Je hebt namelijk vaak het idee dat je burn-out nog ergens op de loer ligt en de kop op kan steken als je weer aan het werk gaat. De reden hiervoor is dat je burn-out op de werkvloer wellicht gestart is. In dit geval is het belangrijk dat je het op een rustig tempo opbouwt en weer vertrouwen krijgt in je eigen lichaam.

Terugval

Uit meerdere onderzoeken blijkt, dat wanneer je je burn-out niet serieus neemt en geen goede ondersteuning of begeleiding zoekt, de kans ongeveer met 80% stijgt om nog een burn-out te krijgen. Dit komt je niet naar de kern van je burn-out komt, maar alleen de symptomen bestrijdt. Wanneer je in een burn-out zit is het van groot belang dat je erachter komt waar je burn-out vandaan komt.

Kies je er toch voor om het zelf te doen dan is dus de kans veel groter dat je burn-out terugkomt.

Bedenk dat er altijd blinde vlekken zijn die we zelf niet kunnen en willen zien. Een professioneel iemand kan jou ondersteunen bij het belichten van deze blinde vlekken, maar kan je ook de tools en handvatten geven, zodat je niet meer komt te vervallen in een burn-out. Ze laten je de: Hoe zien.

En ja, tuurlijk zijn er uitzonderingen die wel zelf uit een burn-out weten te komen, maar ik kan je vertellen dat deze mensen er veel langer over zullen doen.

Wat kan ik doen als ik een burn-out heb?

De eerste stap is erkennen dat je een burn-out hebt. Dat klinkt misschien logisch, maar ik zie toch nog heel veel mensen om me heen die vaak nog lang in ontkenning zitten. Herken je jezelf in de bovenstaande omschrijvingen, dan is de kans zeer groot dat je in een burn-out zit. Wil je het zeker weten dan heb je altijd de mogelijkheid om de burn-out test te doen.

Ik sta voor je klaar om je te helpen wanneer je hier klaar voor bent. Kijk welke mogelijkheden je hebt om ervan af te komen.

  • $Zoek een vertrouwenspersoon. Zorg dat je iemand in je omgeving in vertrouwen neemt. Dit kan op werk zijn, maar dit kan ook iemand zijn in je privé. Het is belangrijk dat je praat over wat er met je aan de hand is, waardoor het behapbaar der wordt voor jezelf. Vaak wanneer je het voor jezelf houdt, wordt het steeds groter in je hoofd wat voor veel meer stress zorgt. Deze persoon kan je ook helpen hulp te zoeken.
  • $Wat belangrijk om te onthouden is dat professionele hulp van groot belang is in je herstel. Het is dus belangrijk dat je zo snel mogelijk hulp zoek, zodat je niet over 2 jaar nog in je burn-out zit.
  • $Zorg dat je je werk op de hoogte brengt. Je hoeft hier niet in detail te treden, maar je zou bijvoorbeeld kunnen aangeven dat het je op dit moment allemaal een beetje te veel is. Het is belangrijk dat je je werkgever te vriend houdt. Hoe eerder je het vertelt hoe beter het is. Weet wel dat je werkgever niet naar de reden mag vragen. Dat zijn je privézaken en daar hoef jij je werkgever niet van op de hoogte te brengen.